HUOM!

Kuvien käyttäminen ilman lupaa on tekijänoikeusrikos. Tämän blogin kuvia ei saa käyttää virtuaalikenneleissä eikä muissakaan samantyyppisissä asiayhteyksissä.

VALIKKOPALKKI

7. joulukuuta 2014

Joulua odotellessa - Christmas, here we come!

Syksyn aikana on tapahtunut paljon. Elentarionin ensimmäiset pennut ovat täyttäneet vuoden verran ja ovat kasvaneetkin vallan upeasti. Mineiksi jäävät ainakin Oulun seudulla asuvat tapauksemme, mutta Velhosta en tiedä. Kuulemma kasvua on tapahtunut valtavasti siellä. Ikävä on valtava.

During the fall a lot has happened. The first puppies from our kennel had their one year birthday already and have grown up amazingly well. In agility terms, all females belong to mini class, but I don't think thats the case with Velho. Reportedly he has done tremendous growth there in the south. I so miss him and would want to see him.

Elentarion Alfa 1 v.

Niinhän siinä kävi, että vuosi tuli täyteen pennuillamme 2.11. Arwen, Gala, Himppu ja Velho selvisivät kuin selvisivätkin tänne asti. Vuosi sitten en ollut ollenkaan niin varma. Onneksi edelleen avuksemme laskeutui Tuija Äänekoskelta, jonka hellässä huomassa pienemme saivat upean avun juuri silloin kuin sitä kaivattiinkin.

Year ago I didn't even think that all of them would have this day, but on 2nd of November Arwen, Gala, Himppu and Velho had their 1 year birthday. I still am grateful for the help which Tuija from Äänekoski gave us then, in her loving bosom our little ones got their second chance.

Pidimme marraskuun alussa syntymäpäivän kunniaksi pienen kokoontumisen kotonamme. Oli harmi, että Velho ei Piian kanssa päässyt paikalle. Himppu tosin tuli vieraaksemme Erikan ja Laurin kanssa, ja meillä oli mukava päivä. Joimme kahvit ja kävimme lenkillä Kempeleen maastossa koko porukalla sekä tietysti otimme vuosikaskuvat.

We had a small birthday party at our place in the beginning of November. It was a pity that Velho and Pia couldn't make it. Himppu however was our guest with Erika and Lauri, and we had a nice day. We drank some coffee and went to take a walk with the whole group and of course, we took the one year old pictures.Elentarion Luthien Tinuviel - Himppu

Elentarion Galadriel - Gala

Elentarion Arwen Undomiel - Arwen

Elentarion Legolas - Velho


Millainen koira olet nyt, Elentarion Arwen Undomiel?

Kun Arwen oli 7 viikkoa, kirjoitin hänestä seuraavaa: "Arwen on porukan pomo. Jos joku ei mene tämän neidin mieliksi, hän sen myös ilmaisee. Hän haluaa ensimmäisenä huomion, jos joku sen saa ennen häntä, hän ilmaisee sen ärtyneellä haukahdus-murahduksella. Arwen on myös erotuomari, koska jos leikki menee liian rajuksi, Arwen tulee ja lopettaa sen. Jos Viirua kiusataan liikaa, Arwen tulee ja puolustaa. Tosin se ei estä häntä kiusaamasta Viirua, mutta Arwen tekee sen hellemmin. Arwenilla naama on myös sellainen, että sillä sulatetaan myös maailman pahimmat pahikset, koska tällä neidillä on aivan uskomattoman isot silmät. Arwen on myös leikkisä ja juoksentelee mielellään toisten mukana. Arwen on ihana tapaus omine ominaisine piirteineen. (Teemabiisi: LOTR OST - The Council of Elrond - Aniron theme forArwen and Aragorn)"

When Arwen was 7 weeks old, I write the following about her: "Arwen is the boss of this gang. If someone does not go like this little lady was expecting, she tells it with a loud noise. She wants to be cuddled first, if someone gets it before her, she expresses it with a bark and irritated growl. Arwen is also a referee. When the playing goes too wild, Arwen will come and stop it. If Viiru is bullied too much, Arwen will come and defend. However, that doesn't stop her from harassing Viiru, but Arwen makes it more gently. Arwen's face looks also like it would melt the world's worst bad guys, because this lady has just so incredibly big eyes. Arwen is also playful and she runs around with others. Arwen is a wonderful puppy, with her own style. (Theme Song: LOTR OST - The Council of Elrond - Aniron theme forArwen and Aragorn)"

Tämä sama jatkuu edelleen. Äänellä on alettu enemmän ja enemmän ilmaista oma mieli ja tahto. Jos ulos ei pääse, se kuullaan kyllä. Viirua Arwen ei enää pääse puolustamaan, koska Viirusta on tullu city-sheltti, mutta Galan kanssa paini on jatkunut aina näihin päiviin asti. Vieläkään ei ole varmaan saatu selville, kumpi on pomo tai parempi. Arwenin puolustusvietti on iso. Kun vahtikoira tepastellee takapihalla, ohikulkijat eivät pääse ohi huomaamatta tai ilman ilmoitusta.

This is still the same. She has started to use her voice more and more to express her needs. If she can not get out, she will tell it loudly. Himppu is now a city sheltie, so there is no-one to defend any longer, but with Gala they are wrestling all the time. There is still no definite discovery, whichever is the boss or better. Arwen has a nose for guard dog and it is a big one. When the watchdog shuffled at the back yard, passers-by cannot get by unnoticed or without a notice.

Arwenista on kasvanut myös lintukoira. Vierailimme tässä eräs viikonloppu vanhempieni luona Kellossa. Kello on yksi koiriemme lempipaikoista: iso piha, juoksutilaa valtavasti - saa pinkoa niin lujaa kuin haluaa, eikä puita ole esteenä missään. Vauhti kasvaa siis hurjaksi. Isäni on ruokkinut lintuja (ja oravia) aina. Nyt viime vuosien aikana paikalle on ilmaantunut myös fasaaneja. Tällä hetkellä niitä on varmaankin se kaksi urosta ja seitsemän naarasta. Kun Arwen näki ko. linnut, ne piti ajattaa heti tiehensä. Arwen oli ainoa, joka neideistämme teki näin. Arwen juoksi niiden perässä niin lujaa, että sai melkein pyrstösulat napattua yhdeltä suuhunsa ennen kuin tämä ko. yksilö keksi, että hänellä on siivet. Viime viikonloppuna kävimme taas kylässä. Ihmettelimme, miksi Arwen laulaa takaovella ja huutamalla vaatii päästä ulos. Ajattelin, että sillä on hätä, mutta todellisuudessa Arwen tiesi heti, missä linnut ovat ja juoksi niiden kimppuun. Korvat katosivat heti päästä, eivätkä mitkään käskyt kuuluneet tämän pienen hirmun korviin. Sinne neiti katosi fasaanien perään. Vähän ajan kuluttua Arwen palasi takaisin onnellisena tehtyään "työnsä".

Arwen has also shown some signs of a bird dog. We visited one weekend at my parents house in Kello. Kello is one of the dogs favorite places: a large yard, ability to run in a huge amount of space - no trees. The pace can increase in the alarming rate. My father has been feeding the birds (and squirrels) at there always. Within these past few years there has started to be pheasants feeding from his feeding places. Currently in the pack there are two males and seven females. When Arwen saw those birds for the first time, she had to chase them off immediately. Arwen was the only one who did this of our dogs. Arwen ran after them so hard, that she almost grabbed one of them from the tail feathers. Fortunately this bird discovered that he has wings. Last weekend we went to Kello again. We were wondering why Arwen sang at the back door and shouted demands to get out. I thought that she had an emergency, but in reality Arwen knew immediately that there were those pheasants again eating and ran straight there where the birds were, and chased after them. Ears disappeared immediately, and all the command disappeared in the air. There she disappeared and with speed. After a while Arwen came back a happy smile on her face - she had done her "job".

Lisäksi Arwenin paimennusvietti on ihmeellinen. Petri saa kulkea koiriemme kanssa ihan rauhassa metsässä. Jos minä olen mukana, Arwen leikkii ensin tosi innoissaan muiden kanssa, mutta aina välillä se juoksee minut ympäri, ja samalla selän takana ollessaan tökkää kuonolla minua nilkkaan. Ihmeellistä paimentamista! Olen ihmetellyt, mitä moinen käytös merkitsee. Olenko menettänyt valtani ja paikkani ko. koiralle? (Teemabiisi: Melody Club – The Hunter)

In addition, Arwens herding instinct is wonderful. Petri gets to walk with the dogs in peace in the forest. If I'm with them there, Arwen plays first with the others, but from time to time she runs around me, and behind my back she pokes me in the ankle with her nose. What is this herding!?! I have wondered what such behavior means. Have I lost my power and place to her? (Theme Song: Melody Club – The Hunter)

Millainen koira olet nyt, Elentarion Galadriel?

Kun Gala oli 7 viikkoa, kirjoitin seuraavaa: "Gala on porukan missi. Neiti tykkää poseerata ja nauttii huomiosta. Gala on myös hyvin leikkisä ja eloisa tapaus. Jos joku vihjaakaan leikkimisestä, Gala on siellä ensimmäisenä. Ruoka maistuu hyvin ja siitä on merkkinä hyvin jämäkkä runko. Gala on Vallen paras kaveri ja sen näkee usein leikeissä, kun vedetään narua tai juostaan pentulaa ympäri haukkuen ja äristen. Gala myös haastaa toisia leikkimään etupää alhaalla ja takapää pystyssä, ja samalla hyppelee sekä haukuskelee näille. Pahaa saa tehdä esim. repimällä sanomalehtiä huomiota herättääkseen. Katse on terävä ja tiedostava. Kaiken kuitenkin saa anteeksi, kun napotetaan sille pienellä mustapuolikkaalla naamalla kohti ja hymyillään. Mistä tietää, että Gala hymyilee? Galan kuonossa väri tai muu tekee ilmeen sellaiseksi, että neito hymyilee sinulle. Sydän sulaa joka kerta. (Teemabiisi: Elvis Costello - She)"

When Gala was 7 weeks old, I wrote this about her: "Gala is the beauty queen of the bunch. She likes to pose and enjoys the attention. Gala is also very playful and lively one. If someone suggests playing, Gala will be there first. The food tastes good and of it she has a very sturdy body. Gala and Valle are best friends and can often be seen playing with the pull-string, or running around barking and growling. Gala also challenges others to play - she has her front body down and her but up, and at the same time she jumps and barks at others. She might do some evil things for example tear a newspapers to raise attention. Her look is sharp and conscious. However, all is forgiven when she looks straight at you with that half black face and has a smile on her face. How do I know that the Gala is smiling? Galas muzzle color or something else makes it look like she smiles at you. The heart melts every time. (Theme Song: Elvis Costello - She)"

Sama jatkuu edelleen myös Galan kohdalla. Neiti on ihanan eloisa ja leikkisä tapaus. Oppi menee perille heti eli mitään ei tarvitse jankata useampaan kertaan. Gala on aina leikkimässä tai leikittämässä heti, jos sellaiseen on tarvetta tai tilausta. Gala on sellainen huoleton ja stressitön tapaus. Metsässä Gala on aina siellä kärjessä haistelemassa ja tutustumassa maailmaan. Jos toiset tulevat liian hitaasti perässä, Gala aloittaa leikittämisen ja härnäämisen. Varsinkin Lexie on metsässä päätynyt usein Galan kiusan kohteeksi. Sitten, kun Lexie innostuu, juoksevat he metsässä ympäriinsä kauhealla vauhdilla ja ilosta hihkuen. Gala on ainoa, joka saa Lexien innostumaan ja juoksemaan.

The same continues also with Gala. She is a wonderfully lively and playful case. Study reaches its destination fast, no need to go over it several times. Gala is always playing or wants to play immediately if there is a need or order which says it otherwise. Gala is a carefree and stress-free case. In the forest Gala is always there in the front sniffing and exploring the world. If others come too slowly behind her, Gala starts the play and tease the others. Especially Lexie is Gala's target in the forest. Then, when Lexie gets excited, they start running around in the forest, with a terrible pace and joy. Gala is the only one who gets Lexie excited and running around playfully.

Hymyilevä ja iloinen ote jatkuu edelleen. Gala on luontaisesti sellainen sheltti, millainen sheltin kuuluu ollakin - hieman varautunut, mutta sitten rakastaa koko sydämellään. Lähentelevät pojat saavat heti turpaan, jos tullaan liian lähelle. Hetken päästä tosin leikkiminen alkaa. Gala on upea tapaus, olen niin rakastunut tuohon pieneen menijääni. Odotan innolla agilitymaailmaa, kun saamme otteen siitä Galan kanssa. Siihen kävimme tutustumassa jo kesällä minikurssilla, ja se antoi silloin uskoa paljon siitä, että Gala tulee nauttimaan tekemisestä kentällä. Näin on kotitreeneissäkin ollut. Pitää laittaa joskus videota treeneistämme. (Teemabiisi: Pharrell Williams – Happy)

Smiling and cheerful pace continues. Gala is naturally a Sheltie, what kind of a sheltie should be - a little reserved, but then she loves you with all her heart. Approaching boys get beaten up immediately if they come too close. After a while, however, the play begins. Gala is a wonderful case, I'm so in love with at that small runner of mine. I look forward to explore the world of agility with her. We were on mini-course in the summer, and it gave a lot of beliefs that Gala will enjoy the field. This has been the case in our home training. I need to put some videos here of our trainings. (Theme Song: Pharrell Williams – Happy)

Millainen koira olet nyt, Elentarion Luthien Tinuviel?

Kun Himppu oli 7 viikkoa, kirjoitin seuraavaa: "Viiru (Himppu) on joukossa se fiksuin. Jotenkin tämä ajatus perinteisestä pahiksesta sopii juuri Viiruun. Fyysisesti neiti ei ole kavereidensa veroinen - puolet koostakin, mutta älyssä peittoaa jokaisen näistä. Viiru oppi ensimmäisenä juomaan vettä kupista, neito pissii jo paperille eli ei enää lattialle, maitoa neito ei enää litki pullosta, koska vettä saa kupista ja ruokaakin syödään silloin, kun sitä tarjotaan. Tosin joskus leikkiminen vie huomion siltä, mutta ei usein. Viiru on myös hyvin leikkisä ja haastaa mielellään kavereitaan kisailuun. Jos leikki menee liian rajuksi, Viiru siirtyy katselupaikalle tutkimaan, mitä maailmassa tapahtuu. Jos joku uskaltaakaan tulla hänen päälleen, hän ilmaisee hyvin kärkkäästi asian ärisemällä, ja ajaa ahdistelijan tiehensä. Vaikka veressä virtaa 1/4 vain suomalaista verta, sisua löytyy siitäkin edestä. Kaivautuu sinun sydämeesi tavalla tai toisella. (Teemabiisi: Depeche Mode - Precious)"

When Himppu was 7 weeks old, I wrote this about her: "Himppu is the smartest of the pack. Somehow, a description of a very traditional villain applies to Himppu. Physically our little lady doesn't match to her friends - she is half the size even, but when it comes to brains, she beats all of them. Himppu was first who learned to drink water from a cup, she even pees already on paper and not on the floor, she doesn't drink milk from bottle anymore, because you can get water from a cup and she eats food when it is offered. However, sometimes playing distracts her from it, but not often. Himppu is also very playful and challenges her friends to games and fun. If the playing goes too wild, Himppu moves to a place where she can watch what happens next. If anyone dares not come over her, she drives the molester away. Although she has only 1/4 of a Finnish blood, she has lots of SISU in her. She digs herself right into your heart in one way or another. (Theme Song: Depeche Mode - Precious)"

Odotamme Erikan tekstiä tähän kohtaan. :) Waiting for Erika, to write me about her.

Millainen koira olet nyt, Elentarion Legolas?

Kun Velho oli 7 viikkoa, kirjoitin seuraavaa: "Valle (Velho) on porukan ainut poika, mutta ei vähäisin. Valle on leikkisä ja eloisa eli hieman isänsä oloinen. Vauhtia ja ponnistusvoimaa pojalla on myös eli hänestä tulee mahtava agilitykoira. Valle pissailee ja kakkii myös hyvin paperille. Poikavietit ovat myös heränneet varhain eli heti silmien auettua yritettiin astua siskoa ja kania. Vallen parasta antia ovat kuitenkin ne hurmaavan siniset silmät. Kun pieni mies napittaa niillä sinua lattialta, sulavat hellittelykoneiksi maailman pahimmatkin pahikset. Lisäksi Vallelle on siunaantunut uskomattoman pitkä häntä, joka heiluu aina iloisesti leikkien tiimellyksessä. Kun Valle juoksee, naurun ja ilon voi nähdä sen naamalla. (Teemabiisi: Adele - Daydreamer)"

When Velho was 7 weeks old, I wrote this about her: "Velho is the only boy in a bunch, but not the least. Velho is a playful and lively boy, slightly like his father. Speed ​​and jumping strength he has a lot, so he will be a great agility dog. Velho pees and poops on a paper too. He has a manly gestures, because as soon as the eyes opened, he tried to step his sisters and a rabbit. Best thing in Velho are the charming blue eyes. When a small man sits and looks to you from the floor, melts the world's worst bad guys. In addition, Velho has been blessed with an incredibly long tail that swings always happily when he is playing with others. When Velho runs, you can see that laughter and joy on his face. (Theme Song: Adele - Daydreamer)

Odotamme Piian tekstiä tähän kohtaan. :) I am waiting for Piia to write me about him.


Viivi ja Lexie - Agilityä ja muuta oloa

Olemme nyt Petrin kanssa käyttäneet syksyn treenaamiseen. Olemme kulkeneet Oulun Koirakerhon hallilla treeneissä torstaisin Viivin ja Lexien kanssa. Petri ja Viivi ovat 2. luokan treeniryhmässä ja hakevat koko ajan yhteistä säveltä. Viivi on nyt päässyt sinuiksi Petrin kanssa, ja vauhti on kasvanut huimaksi. Petrillä on vaikeuksia pysyä perässä ja ohjata. Hieman harmittaa, että näin on käynyt, koska kesällä heidän elonsa synkkasi niin hyvin yhteen. Toisaalta arvokasta treeniä se on ollut molemmille. Petri saa kertoa lisää. :)

We have now used our time with Petri in training. We have had our training hour on Thursdays in a Dog Club of Oulu's hall. Petri and Viivi are in a 2nd class training group and they are still looking for perfect pace together. Viivi is now a pair with Petri, and the pace has increased a lot. Petri has difficulties keeping up and control over her. Slightly annoying that this is the case, because in the summer their speed really hit it off so well together. On the other hand this is valuable workout which they are doing. Petri will tell you more. :)

Lexien kanssa olemme edistyneet huimasti. Kepit menevät meillä jo upeasti. Ei tarvitse hakea enää jokaista väliä kuten vuosi sitten. Äänettömään ohjaukseen olen hiljalleen vaihtamassa, koska Lexiellä tuntuu olevan asiaa enemmän nykyään radalla. Perushelpot esteet otamme nyt käsiohjauksella emme enää äänellä. Lexien on opittava seuraamaan kehoani. Kontaktit ovat hieman vielä hakusessa. Kotitreeniin yritämme neitien kanssa satsata enemmän. 2o2o-tekniikka kutsuu meitä keinulla ja puomilla. Juoksukontaktina pidämme edelleen A:n.

Lexie and I have advanced tremendously. Sticks we do already without mistakes. There is no need to search every space like we did a year ago. We are slowly transitioning to silent controlling because Lexie seems to have more and more to say on the track. The basic obstacles we now do with hand control and not with word commands anymore. Lexie has to learn to follow my body. Contacts are a bit loose and we are looking for a correct way. In our home training we are learning more and more each time. 2o2o technique is in use on swing and bridge. As a running contact we continue to keep A.